torsdag den 26. september 2013


Referat af artiklen 

Overstående indlæg omhandler fertilitetsbehandling. Der er flere forskellige synspunkter i artiklen, men hovedtemaet er, om det er uetisk at få videnskaben til at hjælpe med at sætte børn i verdenen når naturen "fejler", eller egoismen har taget over.
Vi møder en kvinde, som fik sit første fertilitetsbarn i en alder af 40 år, og hun er nu igang med en behandling igen, for at få en lillebror eller lillesøster til den førstefødte. Indtil videre har hende og hendes mand brugt 60.000,- på behandling, og det rejser spørgsmålet om hvorvidt det er okay, at bruge 60.000 kroner på et barn, som end ikke er sat i verden, når man nu kunne bruge dem på børn, som allerede ER sat i verdenen. 
Desuden udtaler Søren Ziebe, formanden for Dansk fertilitetsselskab, at hver tiende barn er hjulpet på vej, og det er helt forkert mener han. Der er en grund til at kvindens evne til at blive gravid falder efter 22 år. Der er nogle biologiske regler vi må tage hensyn til, mener Søren Ziebe.

Bentham og Kant.

Ifølge Benthams etik, nytteetik, ville fertilitetshjælp være helt okay. Bentham mener, at vi skal tilfredsstille flest muligt. Og hvis forældrene gerne vil have børn, så ville Benthams etik betyde, at det er helt okay, at bruge midler til at hjælpe graviditet på vej. Bentham så i grove træk hellere en million halvfattige børn, end 500.000 sunde og raske børn.

Kant derimod ville nok nærmere se det forkerte i, at trodse naturen. Og især nå vi nu har så mange børn, som lever i hungersnød. Der er desuden en masse børn, der venter på at blive adopteret. Så hvis ressourcestærke par har mulighederne, så må vi hjælpe de som er i nød først, i stedet for at sætte vores egen egoisme først.

Min personlige mening


Jeg hælder personligt, i denne case, til Kants etik. Jeg synes, at det er vigtigt at tage de forholdsregler, som naturen har sat op for os. Jeg kan dog ikke undlade at tænke på livsnødvendig medicin i denne sammenhæng, for som Darwin har udtalt, så er det imod naturens love, at holde de svage i live og lade dem reproducere sig. Jeg kan sagtens sætte medicin og fertilitetshjælp i sammenligning, men mit resultat bliver her anderledes. Jeg synes det er ganske i orden at ordinere livsvigtig medicin.
1 kommentar: