tirsdag den 24. september 2013

Tyrefægtning - Melanie og Emilie

Vi har læst artiklen, Tyrefægtning skal være kulturelt interessegode. Vi har fundet den inde på www.etik.dk
Den handler om, at et konservativt parti i Spanien vil have tyrefægtning genindført i Spanien på trods af befolkningens dalende interesse for fænomenet.
På den ene side mener nogen folk, at det er spansk kulturarv, og på den anden side mener andre, at det er dyremishandling, og at det skal afskaffes.
Staten mener, at tyrefægtning og tyreopdræt er en god forretning for landet, da det giver arbejde til op mod 200.000 mennesker og skaber omkring 15 milliarder kr. i indtægter.
I følge Benthams nytteetik må dette være ideelt, fordi en tyrs liv kan skabe flere penge og mere glæde til flere mennesker. Kant ville hævde, at det var en dårlig handling, fordi den er blottet for den gode intention. I følge Kant er det ikke i orden at slå en tyr ihjel, bare for at andre kan få glæde af det.
Vi mener, at man skal respektere folks kulturelle traditioner, men samtidig skal det ikke gå udover forsvarsløse dyr, der ikke selv kan sige fra. Vi hælder mest til Kants måde at se Verden på.
Vi syntes lidt, at hvis man følger Benthams moral lov, så kan man hele tiden forsvare sine handlinger, uanset hvor slemt det er, da man bare kan sige "jamen, det gjorde flere glade, fordi jeg røvede en bank..." eller noget i den stil. Derimod syntes vi, at Kant giver mere mening, da det handler mere om intentionen bag handlingen end resultatet af handlingen.

http://www.etik.dk/artikel/500666:Dyreetik--Tyrefaegtning-skal-vaere-kulturelt-interessegode

Ingen kommentarer:

Send en kommentar