mandag den 30. september 2013

Aktiv dødshjælp....Pravina !

AKTIV DØDSHJÆLP
Vi har videoen om Pravina som gerne vil have aktiv hjælp.
I video klippet siger Pravina at hun gerne vil modtage aktiv dødshjælp fordi hun er bange for at hendes sygdom (skelerose) bliver værer, hun vil ikke leve igennem dette. Hun er i video klippet lam fra halsen og ned, hun skal have hjælp til alt. Hun føler hendes liv er uværdigt, da hun ikke selv kan agere frit med sin omverden. Der er ikke noget hun hellere vil end at kunne bruge sine ben, hun vil have frihed, hun er bundet på hænder og føder. (ingen kan hjælpe hende heller ikke hendes hjælper). Pravina siger  at der er mange læger der gerne vil hjælpe med aktiv dødshjælp, så hvorfor ikke lade dem gøre det ? hvis hun selv kunne ville hun forlade livet. Pravina mener at der burde sidde syge mennesker i det etiske råd sammen med de raske mennesker, hun mener at der ville værer anderledes mening omkring aktiv dødshjælp.

Kant mener at en handling er moralsk rigtig, hvis man ønsker at alle i samme situation handler på samme måde.

Så ifølge Kant, er aktiv dødshjælp en moralsk rigtig handling så længe personen der udfører handlingen ville mene at alle andre der står i samme situation ville yde samme handing.

Hvorfor vil man ikke hjælpe de personer som er dødeligt syg eller er så syge at de ikke kan agere frit med og i sin omverden.
Hvis der bliver opstillet klarer regler om hvordan og hvornår der må ydes aktiv dødshjælp eller assisteret selvmord, burde det så ikke være muligt at gøre det på en etisk korrekt måde ?

Pravina Videolink: http://www.etik.dk/aktiv-doedshjaelp. Lidt over midten af siden.

2 kommentarer:

 1. Jeg ved ikke helt om jeg er enig i det du skriver omkring Kant.

  Og hvornår mener du at grænsen går? Hvad kunne man opstille af regler?

  Jeg har selv snakket med min læge om aktiv dødshjælp, og hun gik også ind for det, men som du også skriver skal der opstilles nogle regler.

  Hvad tror du Bentham vil sige til aktiv dødshjælp? Og siger Kant det samme om aktiv dødshjælp som assisteret selvmord?

  SvarSlet
 2. Lige en hurtig kommentar: Kan ville være imod aktiv dødshjælp. Man må ikke slå ihjel - og man må ikke tage sit eget liv. Hvad ville en nytteetiker sige? :)

  SvarSlet